ROZMARÝN ~ MOŘSKÁ ROSA

rozmarýn

Rozmarýn v dnešní době roste téměř všude. Tato bylinka miluje slunce, teplo a sucho. U nás si našla své místo nejen v kuchyni, ale i jako důležitá surovina pro stabilizaci našich produktů.

Celý článek

SUROVINA: Rozmarýn 
LATISNKÝ NÁZEV: Rosmarinus officinalis

PŮVOD

Rozmarýn v dnešní době roste téměř všude. Tato bylinka miluje slunce, teplo a sucho. Proto nás nikoho neudiví, že její původ je právě ve Středomoří. A co vlastně v překladu znamená Rosmarinus? Mořská rosa, což je název při nejmenším romantický (jedno z našich nových mýdel ponese tento příjemný název) Parní destilací se získává zejména ve Španělsku, Tunisu a na Korsice. Naše esenciální oleje pochází z Tunisu a Korsiky.

POUŽITÍ V AROMATERAPII

Rozmarýn se používá k projasnění, a harmonizaci mysli, podporuje soustředěnost. V kombinaci s levandulí a mátou peprnou ulevuje od bolesti hlavy. Rozmarýn se také může použít jako první pomoc při ospalém ránu. Postaví vás na nohy, povzbudí mozek, smysly, rozproudí krev a celkově příjemně naladí a posílí energii pro nadcházející den. Už v roce 1652 anglický bylinkář Nicolas Culpeper o rozmarýnu napsal, že pomáhá slabé paměti a bystří smysly.

POUŽITÍ V KOSMETICE

Rozmarýn je antimikrobiální a antibakteriální, má hojivé účinky (i když se o tom díky EU nesmí oficiálně mezi námi, výrobci kosmetiky, otevřeně mluvit), pomáhá zmírnit bolesti, prokrvuje a prohřívá. Široké použití má ve vlasové kosmetice, protože bylo prokázáno, že pomáhá při výskytu lupů a stimuluje zdravý růst vlasů. Rozmarýnovým olejem lze ošetřovat také celulitidu. Při masírování nehtových lůžek může rozmarýn pomoci posílit a podpořit růst nehtů.

CO JE DOBRÉ VĚDĚT

Jak už to tak s bylinkami bývá, rozmarýnu je několik druhů s rozdílnou biochemickou specifikací: cineolový typ pochází ze severní Afriky, používá se zejména na problémy s dýchacími cestami.  Kafrový typ pochází z Chorvatska či Španělska, je analgetický, protizánětlivý, působí proti bolestem zubů a svalů, proti revmatickým bolestem a křečím. Verbenový typ pocházející z Korsiky je velkou vzácností, má nejněžnější vůni a je nejvhodnější v péči o pleť. Rozmarýn se nedoporučuje používat v průběhu těhotenství, při kojení, epilepsii, nízkém krevním tlaku a pro děti do dvou let.

ZAJÍMAVOSTI

Ve starověkém Řecku a Římě rozmarýn symbolizoval lásku a smrt. Pro posílení milující vzpomínky byl používán například při pohřbech (a jak jistě víte, čich dokáže vyvolat vzpomínky sahající hluboko do naší minulosti; může to být třeba i vůně starého koberce, která nám může připomenout bezstarostná dětská léta, když jsme si na zemi hráli s kostkami a autíčky :-). Rozmarýn byl také použit v jednom z prvních parfémů ze 14. století – „Maďarská voda“ podle Maďarské královny Elizabeth. Legenda vypraví, že jakýsi poustevník dal královně tuto „vonící vodu" a ujistil ji, že tím bude její krása zachována až do její smrti. Důkazem nám může být i skutečnost, že ji polský král žádal o ruku v jejích dvaasedmdesáti letech.

EXTRAKCE SUPERKRITICKÝM OXIDEM UHLIČITÝM

Je separační proces, který využívá skutečnosti, že nad (kritickou) teplotu 31 °C nelze oxid uhličitý dalším zvyšováním tlaku zkapalnit. Vysoce stlačený plyn pak v superkritickém stavu vykazuje mimořádné vlastnosti - s rostoucí hustotou vrůstá totiž schopnost rozpouštět látky. Jde o fyzikální proces, při kterém nedochází k žádné chemické reakci ani k uvolňování tepla. Rozpouštěcí schopnost CO2 lze ovlivnit změnami tlaku a teploty - většina extrakcí probíhá při tlacích 100-300 bar a teplotách 40-50 °C. Za těchto podmínek se obvykle získává z extrahovaného materiálu kolem 95% přítomné substance.(zdroj:flavekotrade.cz).

CO2 extrakce je velmi zajímavá. Příkladem může být heřmánek. Při parní destilaci heřmánku modrého dochází k zahřívání na teplotu okolo 80°C, takže dochází k molekulárním změnám rostlinného materiálu. Matricin (funguje protizánětlivě) obsažený v heřmánku se mění vysokou teplotou na chamazuelen, který má modrou barvu. Proto heřmánek modrý. Při zmíněné CO2 extrakci heřmánku k této změně nedochází, barva výsledného produktu je tmavě zelená a konečné složení a vlastnosti jsou mnohem více podobné původní surovině. Proces extrakce CO2 eliminuje potřebu potenciálně škodlivých rozpouštědel jako je například hexan, který je často používán při výrobě olejů Absolue. Tímto se zabrání přílišnému znečištění životního prostředí a ohrožování lidského zdraví.

PRODUKTY INDÍVO OBSAHUJÍCÍ ROZMARÝN

CO2 rozmarýnový extrakt používáme skoro ve všech výrobcích založených na olejové bázi, tím je mimo jiné chráníme před žluknutím. Balzámy i oleje tak vydrží i rok bez jakékoli degradace (jde především o náchylné, za studena lisované, oleje). CO2 extrakt jsme si oblíbili nejen pro jeho účinnost a jednoduchost použití, ale také proto, že můžeme pracovat s extraktem pocházejícím z ekologického zemědělství od ověřeného dodavatele. Pro Vás, kteří nemáte rádi vůni rozmarýnu, máme dobrou zprávu! CO2 extrakt nemění u produktu vůni, ani chuť, a navíc má na pokožku blahodárné tonizační účinky. Rozmarýnovou silici pak najdete ve šlehaném balzámu Růže Otto a Regeneračním séru Růže Otto, kde podporuje svěžest vůně a působí synergicky se vzácným růžovým olejem.

 

Magazín

Sledujte nás na Instagramu

@indivo.organics
VYBERTE SI Z NAŠÍ KOLEKCE

Buďme přátelé

Přihlásíte-li se k odběru novinek, dostanete 10% slevu na první nákup.

ProduktyO násMagazínFAQObchodní podmínkyKontakt

Jsme tu pro Vás!

PO - PÁ, 10 - 16 hodin | 777 209 113 | indivo@indivo.cz