TUHÁ MÝDLA ~ OPĚT V KURZU!

MYDLA

 Mýdlo, první produkt z řady přírodní péče, který jsme se naučili vyrábět. Jejich výroba nás nesmírně baví! Člověk si na tuhé mýdlo zvykne nesmírně rychle.

Celý článek

Už je to šest let, co jsme doma poprvé vyrobili naše vlastnoručně vyrobené mýdlo. Naše první mýdlo bylo měsíčkové, psal se rok 2012 a my se začali rychle učit. Jejich výroba nás nesmírně baví. Překonali jsme mnoho překážek. Například vyladit recepturu bez použití palmového oleje nebylo jednoduché. Od mýdla totiž očekáváme, aby bylo jemné a nevysušovalo pokožku, bylo krémové a při tom pěnivé, pevné a moc rychle se nerozmáčelo. Palmový olej se v mydlářství poměrně nesnadno nahrazuje. Kombinujeme bio bambucké a kakaové máslo spolu s kokosovým olejem, které zaručují pevnost a stabilitu mýdla. Sice je náš způsob mnohem nákladnější, ale výsledek stojí za to. Receptury mýdel dále obohacujeme o nejrůznější rostlinné oleje, bylinné extrakty, jíly a kvalitní éterické oleje.

A co jsme provedli se všemi těmi krásně voňavými sprchovými gely a tekutými mýdly, které jsme často k různým příležitostem dostávali? Bylo nám líto je vyhodit, tak s nimi myjeme alespoň vanu, umyvadlo, dokonce i WC. Vždy mě velice překvapí, jak rychle mi tyto „sprcháče“ vysuší ruce, a jak mě potom pokožka svědí a zarudne! Stejně jsem vždy ale líná brát si rukavice, protože si říkám, že to přeci nemůže být tak zlé…

JAK VZIKNE MÝDLO

 Mýdlo se vyrábí z olejů nebo tuků v kombinaci s louhem (hydroxid sodný, NaOH). Oleje se zahřejí a louh, který je ve formě malých peletek, se nasype do vody, a za takové menší exotermické reakce se rozpustí. Tím se vytvoří roztok. NaOH vodu velice zahřeje. Oleje i roztok NaOH se nechají vystydnout na určitou teplotu a pak se smíchají dohromady. Tato směs se míchá a mixuje, molekuly oleje a roztoku se začnou spojovat dohromady, tedy dochází k saponifikaci, tedy zmýdelnění. Takto zhoustlá směs se nalije do forem, nechá odpočívat a po nějakém dni se může začít krájet.

Někteří si možná teď říkáte: „Louh? Taková příšerná žíravina?“. Pochopitelné. Ale louh je ve své podstatě sůl. Velmi zásaditá sůl s pH 14. Proto se také považuje za toxický. Jakmile se dotkne Vaší pokožky, spálí jí, stejně tak jako čistá kyselina. Dobrou zprávou je, že přestože se louh při výrobě mýdla používá, ve výsledné kostce ho nenajdeme. Při výrobě mýdla za studena, což je popisovaný zde proces, z molekul louhu (sodík, vodík, kyslík), zbydou jen molekuly mýdla a glycerinu. Glycerin vzniká přirozeně při výrobě mýdla. Molekuly mýdla působí tak, že se přichytí různých mastnot a nečistot a pak se nechají spláchnout vodou. Molekuly glycerinu se tak lehce neopláchnou, a to znamená, že naši pokožku přirozeně hydratují. Látky, které mají hydratační vlastnosti, se nazývají humektanty, neboli zvlhčovače. Dalším příkladem je třeba kyselina hyaluronová či kyselina mléčná. Glycerinu se lidé často obávají. Vždy ale záleží na jeho původu a na jeho obsahu. Pokud kdy budeme glycerin do přípravků přidávat, rozhodně bude rostlinného původu a nepřesáhne 3%. Více jak 10% už totiž pokožku značně vysušuje, i když to tak na první pohled (dotek), nevypadá.

PŘOČ SI VYBRAT PŘÍRODNÍ, RUČNĚ VYROBENÉ MÝDLO?

Většina výrobců komerčních kosmetických prostředků zbavují mýdla molekul glycerinu, aby byla tvrdší, déle vydržela, a také se tak udělalo místo pro další chemická aditiva. To je také důvodem, proč si všeobecně „mýdla“ získala tak špatnou reputaci a to že „vysouší“ (proto je následná péče krémem na ruce nutností). Čím to tedy je, že vás po dvou, třech dnech používání běžného, třebaže luxusního mýdla, všechno štípe a svědí? Naše pokožka si na mýdla bez potřebného glycerinu a často navíc se syntetickými vůněmi a barvivy zvyknout nemůže. Oproti tomu jsou mýdla Indívo připravována z vynikajících „food-grade“ olejů a másel, dále z extraktů a prášků z bylin, z jílů a éterických olejů, které dávají mýdlům své barvy, vůně a specifické vlastnosti. Jakmile si vaše pokožka na tento luxus zvykne, už nechce jinak :-) Mýdla balíme do papíru a převazujeme provázkem, takže je tento produkt 100% rozložitelný a nezamořuje naší přírodu. 

O mýdlo je potřeba se postarat. Potřebuje uchovávat v mýdlence nebo v síťce, aby mělo mýdlo možnost uschnout. Tím, že necháme mýdlo mezi použitími dobře oschnout, výrazně prodloužím jeho životnost. Mýdlo o 130g, jako jsou ta naše vám vydrží několik měsíců. Můžete je používat na tělo, ruce, některá i na vlasy (mýdlové šampony). Mýdlové šampony jsou alternativou při mytí vlasů. Je potřeba použití kyselého plachu pro navození správného pH vlasů a vlasové pokožky.

ZÁVĚR

Mýdlo používáme každý den, a proto nás musí zajímat, jaké látky do kanalizace odtékají. Malé tuhé mýdlo nešetří jen naše životní prostředí, ale také naší pokožku. Na trhu je jich v dnešní době naštěstí dostatek. Proto si čtěte dobře složení a vybírejte nejlépe ručně vyráběná, u kterých víte, kdo za jejich výrobou stojí a jaké suroviny používá. 

Magazín

Sledujte nás na Instagramu

@indivo.organics
VYBERTE SI Z NAŠÍ KOLEKCE

Buďme přátelé

Přihlásíte-li se k odběru novinek, dostanete 10% slevu na první nákup.

ProduktyO násMagazínFAQObchodní podmínkyKontakt

Jsme tu pro Vás!

PO - PÁ, 10 - 16 hodin | 777 209 113 | indivo@indivo.cz